Neden Bölümümüz

PEYZAJ MİMARLIĞI MESLEK DİSİPLİNİ

Ülkemizde özellikle son on yıldır tanınırlığını güçlendirmeye çalışan bir meslektir. Mesleğin hakimiyet alanının genişlemesi; bilimsel ve sanatsal bakış açıları ile desteklenen sürdürülebilir kaliteli çevrelerin oluşturulması, eğitim kurumlarının en önemli hizmet çerçevesini çizmektedir.

PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ


Doğa, planlama ve tasarım kavramlarını sistematik bir yapı içinde incelemektedir. Sanat, bilim, mühendislik ve teknolojiyi bir araya getirerek açık alan tasarımı, planlaması ve yönetimi ile uğraşmaktadır.

 

PEYZAJ MİMARLARI


Parklar, bahçeler, turizm ve dinlenme alanları, spor tesisleri, eğitim yapıları, üniversite kampüsleri, yerleşim alanları, ticari merkezler ve kamu yapıları ile ilgili yer seçimi yapar, gerek yerel gerekse bölgesel ölçekte alan kullanım kararları üretir. Aynı zamanda sulak alanlar, akarsu koridorları, maden ocakları, katı atık depolama alanları, ormanlar gibi insanlar tarafından tahrip edilmiş alanların onarımı için planlama yapar. Ulusal bölgesel ve yerel kapsamdaki tarihi alanlar ve kültürel kaynakların koruma projelerini yürütür. Milli parklar ve tabiat alanları gibi doğa koruma sahaları ve bölgelerin gelecek nesillerin yararına korunmaları için planlar ve projeler üretir. Mimarlar, Kent Plancıları, İç Mimarlar, İnşaat Mühendisleri ve diğer mesleklerle birlikte çalışarak hem insanların gereksinimlerine hem de çevresel değerlere saygınlık çerçevesinde plan ve uygulama projeleri üreterek çevre tasarımında ve korumasında önemli rol alır.

 

GÜNÜMÜZDE “PEYZAJ MİMARLIĞI


İnsan ve fiziksel çevresini, doğal ve kültürel kaynakları, koruma ve yönetim temelinde uzlaştırıcı, sanatı, ekolojiyi, bilimi, mühendisliği ve teknolojiyi bir arada değerlendiren bir misyon üstlenmiştir.

 

ÜLKEMİZDE PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMLERİ


9 farklı fakülte adı altında yapılandırılmış olup bu fakültelerden birisi de Güzel Sanatlar Fakültesi’dir. Yine ülkemizde örnekleri görülen Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakülteleri, “tasarım ve sanat” kavramlarını ve bunların ilgi alanlarını bütüncül bir yaklaşımla ele alan bir üst çatı işlevini yerine getiren daha anlamlı bir yapılanmadır.

 

BÖLÜMÜN ÖNCELİĞİ 


Tasarımı, ekolojiyi, doğayı/canlı materyalleri, teknolojiyi, biyo-mühendisliği ve sanatı bilen ve bu bilgileri içselleştiren, bununla birlikte teknoloji ve bilimselliğin sınırlarını zorlayacak bilgi donanımında bireylerin yetiştirilmesi bölümün birinci önceliğidir.

 

BÖLÜM EĞİTİMİNDE HEDEFLER VE ÖNCELİKLER


Ülkemizde halen eğitim-öğretim faaliyetleri yürüten 42 bölüm bulunmakta olup, Kırıkkale Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü  40.Bölüm olarak, 2020-2021 akademik yılında eğitim-öğretime başlamıştır. Bölüme ait çalışmaların konusunu, gerek doğal, kültürel ve sosyo-ekonomik çevreye ilişkin verilerin analizlerine ve değerlendirilmelerine dayalı peyzaj planlama çalışmaları gerekse sağlıklı, sürdürülebilir ve görsel kalitesi yüksek yaşam mekanları yaratmayı amaçlayan yapısal ve bitkisel peyzaj tasarımı çalışmaları oluşturmaktadır. Dört yıllık eğitim teorik derslerle, çizim ve uygulama atölyesi çalışmaları, projeler, seminerler ve bilgisayar çalışmaları ile sürdürülür. Tüm beceriler günün koşullarına uygun, tasarım/ekoloji/mühendislik ve sanat yönü güçlü, hem insanların gereksinimlerine hem de çevresel, çağdaş mekânların yaratılabilmesi için edindirilir. Bununla birlikte öğrencilerin mesleki konularda etik değerler, hukuki ve ekonomik bilgiler yönünden de donanımlı olmaları sağlanır. Peyzaj Mimarlığı Bölümü, dört yıllık programı ile bu gereksinimlere yanıt vermek üzere, bu alanlara hâkim yeni profesyoneller kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu anlamda, ders programının genel yapısı, yaratıcı ve eleştirel düşünceyi teşvik etmek, tasarım sürecinin genel düzenini tanıtmak ve anlamak, verilen bilgiyi çok boyutlu ve çok girdili alan tasarlama sistemlerine uyarlamak ve mesleğin geleceği için vizyon geliştirme felsefesi üzerine kurulmuştur. Aynı zamanda, bölüm, diğer tasarım alanlarıyla interaktif bir iletişim kurarak, ulusal ve uluslararası düzeyde  performans gösterebilecek araştırmacı ve yaratıcı tasarımcılar yetiştiren bir program geliştirmiştir. Bu bölümün ayırt edici özelliği, teori ve pratiğin birleştirilmesinin altının çizilmesi, yeni peyzaj alanlarının nasıl tasarlanacağı, düzenleneceği, yönetileceği ve araştırılacağının işlevsel ve estetik yönlerine göre öğrenilmesine verdiği özel ilgidedir. Dersler çizim stüdyolarında, bilgisayar laboratuvarında ve arazide olmak üzere uygulamalı ve araştırma-incelemeye dayalı olarak yürütülecektir.


EĞİTİM ÖĞRETİM


Program gerekli akademik alt yapının tamamlaması ile Bölüme 30 adet öğrenci alınması YÖK kontenjanı ile belirlenmiştir.

Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin, 4 yıl boyunca toplam 187 kredi dersi tamamlamaları (240 ECTS) gerekmektedir.
Programdan mezun olacaklara verilecek unvan: “Peyzaj Mimarı” dır.

AKADEMİK ALTYAPI

Programda Görev Alan Öğretim Elemanları

Peyzaj Mimarlığı Bölümünde görev alan öğretim elemanları aşağıda belirtilmiştir.

Prof. Dr. Öner DEMİREL

Doç. Dr. Mahire ÖZÇALIK

Doç. Dr. Üyesi Meryem Bihter BİNGÜL BULUT
Dr. Öğretim Üyesi Bilgenur AK

Arş. Gör. Tuba Gizem AYDOĞAN

 

Programdan Mezun Olmak İçin Gerekli Koşullar


Bir öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezun olabilmesi için o programda belirlenmiş toplam AKTS kredilik tüm dersleri almış ve başarmış olması ve ağırlıklı not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. 


Programda uygulanacak Staj ve Mesleki Uygulama Alanları


Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencilerinin programdan mezun olabilmek için 2. ve 3. sınıfın ders yılı bitimlerinde, lisan eğitimlerinin 4. ve 6. yarıyıl sonunda yapılmak üzere 30’ar iş gününden, toplam 60 iş günü staj (mesleki deneyim) yapmaları gerekmektedir.

Öğrenciler zorunlu stajlarını, peyzaj planlama ve tasarım projeleri, rölöve ve peyzaj projeleri uygulama çalışmaları (aplikasyon), bitkisel materyal üretim, yetiştirme, pazarlama ve uygulama peyzaj yapısal donatı/mobilya tasarımı ve pazarlama, doğal alanlarının korunması ve yönetimi, ÇED ve SÇED raporları hazırlama, peyzaj mekanlarının yönetimi, bakım ve onarımı gibi konularda faaliyet gösteren tüm resmi ve tüzel kurum/kuruluşlarda, özel şirket ve bürolarda, sivil toplum örgütleri veya derneklerde yapabilirler.

PEYZAJ MİMARLIĞI ÇALIŞMA ALANLARI

T.C. Kalkınma Bakanlığı (Mülga DPT), T.C.Orman ve Su İşleri Bakanlığı, T.C.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, T.C:Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, T.C.Tarım ve Orman Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, Belediyeler, Üniversiteler ve Enstitüler vb. ise kamu sektöründeki öncelikli çalışma ortamlarını oluşturmaktadır. Bunların dışında Çevre ve Doğa Temalı Uluslararası ve Ulusal Hükümet Dışı Kuruluşlar-Sivil Toplum Örgütleri, Özel Sektör (Tasarım ve Planlama Ofisleri ile Süs Bitkileri üretimine dönük özel fidanlıklar ve seralar) çalışma alanlarıdır.

ÜNİVERSİTE VE KENT İÇİN ÖNEMİ

22 bin dönümlük yerleşke alanına sahip olan üniversitemizde çeşitli birimleri bünyesinde barındıran son derece modern binalar ve yapıların hizmete girmesiyle, yapılaşma düzeyinde yakaladığı bu ivmeyi ve devinimi, açık alan örgütlülüğü ve yerleşkenin sürüdürülebilir planlama ve tasarım anlayışıyla devam ettirme düşüncesi, bölüm kuruluşuna temel gerekçe oluşturmakta olup bölüm kuruluş felsefemizi oluşturmaktadır.

Üniversiteler evrensel düşünce platformu olarak eğitim ve araştırma ve yayın faaliyetlerini gerçekleştirirken çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan ortaya çıkan olumsuz etkileri en aza indirmek için çalışan ve topluma sürdürülebilir bir yaşam biçimi konusunda öncülük eden yükseköğrenim kurumları olarak tanımlanmaktadır.

Güzel Sanatlar Fakültesi çatısı altında kurulan Peyzaj Mimarlığı Bölümü, hızla büyüyen ve bölüm sayılarını artıran Üniversitemiz için; doğa, planlama ve tasarım kavramlarını sistematik bir yapı içinde inceleyen, sanat, bilim, mühendislik ve teknolojiyi bir araya getirerek alan tasarımı, planlaması ve yönetimi ile uğraşan bireylerin yetiştirildiği ve araştırmaların yapıldığı bir alan olacaktır.

Bölümün kurulması ile, ülkemizde hem ulusal hem de bölgesel düzeyde yaşam alanlarını estetik duyarlılığa dayalı olarak doğru anlayabilen ve yorumlayabilen, çağdaş kent yapılanmasına hâkim, peyzaj kalitesini geliştirmeye ve korumaya karşı duyarlı olan, tasarımın sanatsal, insancıl ve çevreyle ilgili yaklaşımlarını anlayabilen, planlama ve tasarımda sorunu analiz etme yeteneğine sahip bireylerin yetiştirilmesi sağlanmış olacaktır. Çarpık kentleşmeyi ortadan kaldıracak ve yaşanabilir mekânların yeniden oluşturulmasında kentsel dönüşüm plan ve projelerinin hızlı bir şekilde uygulandığı şu günlerde, Peyzaj Mimarlığı mesleğine olan ihtiyaç artan oranda hissedilmektedir.

Peyzaj Mimarlığı Eğitim-Öğretimi açısından, uygulama alanı olarak zengin bir potansiyele (sanatsal, kültürel ve doğal kaynak değerleri) sahip olan Ankara Kenti hinterlandı içinde yer alan ilimiz, Ankara kent metropolünün sunduğu sayısız olanaklar göz önüne alındığında kuruluşu gerçekleştirilen Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nün gelişimine, tanınırlığına katkısı tartışılmazdır.

Öğrencilerin sanatsal becerilerini geliştirecek ve evrensel bakış açısı kazandıracak, bilgilerini peyzaj mimarlığına yönelik bilgiyle bütünleştirecek bir Lisans Programı, çok yönlü bir katma değer yaratacaktır. İlimizde Peyzaj Mimarlığı alanında (araştırmacı-tasarımcı-uygulayıcı) eleman yetiştirecek üniversite seviyesinde bir birimin bulunması, ulusal ve uluslararası alanda akademik, bilimsel ve sanatsal platformlarda Kırıkkale ilinin daha aktif olmasına zemin hazırlayacaktır.

Üniversitemizin akademik ve fiziki imkânlarıyla Kırıkkale’nin coğrafi konumu, sosyal ve kültürel yapısı, kurulacak olan bölümün kısa zamanda gelişmesini sağlayacak bir potansiyele sahip olduğu düşünülmektedir. Bölümümüz henüz Eğitim-Öğretim faaliyetlerine başlamamış olmasına rağmen Kırıkkale ve Yakın Çevresinde Üniversitemiz ve Kırıkkale Valiliği İşbirliğinde gerçekleştirilen projelerin tasarımı ve planlama çalışmaları yapılarak (Çeşnigir Körüsü ve yakın çevresi rekreasyon düzenlemesi, ile Kızılırmak Nehir Kanyonu Turizm Gelişimi Projesi, Kırıkkale Şehitlik Projesi ile Kırıkkale Mühimmat Garnizon Komutanlığı Çevre Düzenlemesi) katkıda bulunulmuştur. Bunların dışında üniversitemiz yerleşke planı ile ilgili Master Plan Önerileri Raporu hazırlanmıştır.

Türkiye’de ve Dünya’da, Peyzaj Mimarları artık, tükenen, kirlenen ve çirkinleşen mekanlara “Hayatın Doğal Temellerini Koruyan” PEYZAJ PLANLAMAYI armağan etme çabası içindedir ve mesleğimizin insanlığa katkısı bu olacaktır.